اتوماسیون صنعتی در لغت به معنای کنترل و هدایت دستگاه به صورت خودکار است.

یکی از مهمترین اجزای تولید صنعتی، اتوماسیون است که تا قبل از آن، از دستگاههای مختلفی برای کنترل خطوط تولید استفاده میشد که هر یک به شکل مجزا عمل می کردند و در آنها محدودیت ها و مشکلات زیادی نیز وجود داشت. افزایش کارایی تجهیزات صنعتی و تولیدی ، هماهنگی و تناسب میان دستگاهها و روباتها و ایجاد شبکه در یک نظام تولید، از مهمترین اهداف و نتیجه استفاده از تکنولوژی اتوماسیون می باشد.

اتوماسیون یک گام فراتر از مکانیزاسیون است؛ زیرا در مکانیزاسیون تجهیزات مکانیکی به نیروی انسانی برای انجام فعالیت نیاز دارند، ولی در اتوماسیون هدف استفاده و هدایت دستکاه های مکانیکی به صورت کاملا خودکار است.

از اتوماسیون به دلیل افزایش بهروری، کاهش هزینه تولید، افزایش کیفیت کالا و افزایش امنیت استفاده می‌شود. با استفاده از سیستم های اتوماسیون صنعتی، در مناطقی که شرایط کاری برای نیروی انسانی خطرناک است، ماشین آلات جایگزین نیروهای انسانی می شود و در نهایت ایمنی کارگران کارخانه تضمین می شود.

امروزه كاربرد اتوماسيون صنعتي در صنايع و پروسه هاي مختلف صنعتي به وفور به چشم مي خورد. كنترل پروسه و سيستمهاي اندازه گيري پيچيده اي كه در صنايعي همچون نفت ، گاز ، پتروشيمي ، صنايع شيميايي ، صنايع غذايي ، صنايع خودرو سازي و غيره بكار مي آيد نيازمند ابزارالات بسيار دقيق و حساس مي باشند. پيشرفتهاي تكنيكي اخير در كنترل فرايند و اندازه گيري پارامترهاي مختلف صنعتي از قبيل فشار ، دما ، جريان و غيره باعث افزايش كيفيت محصولات و كاهش هزينه هاي توليد گرديده است .

نمونه هایی از سیستم های اتوماسیون صنعتی که همه روزه در زندگی با آنها سروکار داریم نیز عبارتند از:

ماشین های لباسشویی، ماشین های ظرفشویی، یخچال های فریزر، درب های اتوماتیک اتوبوس ها، سیستم های تهویه مطبوع در اتومبیل، سیستم های کنترل هوشمند ساختمان (BMS) و… .

 

از جمله محصولات مورد استفاده در سیستم های اتوماسیون صنعتی می توان به موارد زیر اشاره نمود: