پمپ آب وسیله ای است مکانیکی برای جابجایی و انتقال انواع مایعات که با افزایش فشار، باعث جابجایی مایعات به ارتفاع بالاتر (با افزایش هد) یا حتی پایین تر (حوضچه و یا مخزن) می شود.

پمپ آب با دریافت فرمان از کلید اتوماتیک یا سنسور، میزان فشار و دبی آب را افزایش می دهد که این عمل از طریق گردش پروانه داخل کاسه حلزونی شکل می گیرد. نیروی گرداننده پروانه از طریق موتور پمپ ایجاد می گردد که این موتور می تواند با نیروی الکتریسیته، گازوییل، بنزین و… تامین کردد.

بنا بر نوع استفاده کاربر پمپ های متنوعی وجود دارند که بعضی از آنها عبارتند از پمپ های دارای منبع های خلاء، پمپ های هیدرولیکی و پمپ های خنک کننده.

امروزه پمپ های آب انواع مختلفی دارند که بنا به ساختار خود عملکرد متفاوتی نیز دازند، به عنوان مثال در مخزن های دیافراگمی (تحت فشار) وجود کیسه هوای فشرده در مخزن باعث تسهیل پمپاژ آب می گردد و آب را راحت تر به داخل لوله ها هدایت می کند و ثبات فشار آب در لوله ها نیز افزایش می یابد.

یکی از روش های رایج و جامع برای دسته بندی پمپ ها،  روش انتقال انرژی به سیال است که به دو روش دینامیکی و جابجایی مثبت تقسیم بندی می شوند:

پمپ دینامیکی با توجه به نوع کارکرد و قیمت نسبتا ارزان، بیشترین فراوانی در جهان را به خود اختصاص داده است. عملکرد آن بدین صورت است که در حین فعالیت، فشار سیال از ورودی تا خروجی به کمک پروانه های چرخشی افزایش می یابد و آب به داخل لوله ها هدایت می شود.

پمپ های دینامیکی انواع مختلفی دارند که عبارتند از: پمپ آب سانتریفیوژ، پمپ مستغرق، پمپ های گریز از مرکز یا تک پروانه، پمپ اطفا حریق و تقویت کننده هیدرولیکی.

پمپ های جابه جایی مثبت هم مثل پمپ آب دنده ای، پمپ دیافراگمی و پمپ پیستونی.

پمپ سانتریفیوژ

پمپ سانتریفیوژ

پمپ رفت و برگشتی

پمپ رفت و برگشتی

از برند های تولید کننده پمپ که در ایران عرضه می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد: